Proč Zvládneme.cz nepodporuje mBank či některé další české banky?

Během srpna 2019 jsme bez velkých fanfár spustili párování transakcí několika bank. Uživatelé nás prokoukli a řada z nich se na nás obrátila s prosbou o přidání významných bank. Bohužel nemáme dobré zprávy. Napojit je zatím neumíme a ani není dohledný termín, kdy bychom se to mohli naučit.

Banky, které Zvládneme.cz již podporuje.

Nejprve bych zmínil, že pokud by všechny banky mohly otevřít nebo chtěly otevřít (kde je pravda, netuším) svá API rozhraní jako to má např. Fio banka, KB či Česká spořitelna, bylo by na světě lépe.

Pro vysvětlení: API rozhraní jsou kontrolovaná zadní vrátka do dat jiné aplikace, přes kterou se programátoři umí připojovat a stahovat si potřebná data – vždy se souhlasem uživatele.

Máme tu sice evropskou směrnici PSD2, která nutí banky otevřít svá rozhraní, ale v praxi je to zatím velmi komplikované i pro větší firmy. Stručné shrnutí např. na roklen24.

Musíme na to tedy postaru, a tak parsujeme notifikační e-maily o pohybech na bankovním účtu z příchozích e-mailů. Bohužel, některé banky (např. mBank) neposílají notifikace v takovém tvaru, ze kterých by se to dalo získat.

Situace trvá už roky, nedá se zatím očekávat dramatické zlepšení situace. Nutno zatím vkládat transakce ručně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *